Vatandaşı bakın nasıl kandırmışlar!

Vatandaşı nasıl aldatıyorlar!
İş ve Ticaret Bakanlığı Reklam Değerlendirme Kurulu, incelediği 141 dosyanın 131’ini yasalara aykırı buldu ve bir dosyanın da geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Kurul, bu kararın yanı sıra 32 milyon 481 bin 507 TL idari para cezası uyguladı. İş ve Ticaret Bakanlığı, Reklam Değerlendirme Kurulu’nun 13 Mart 2025 tarihli 355 sayılı toplantısına dair açıklamalarda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: İş ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Değerlendirme Kurulu, 13 Mart 2025 tarihli 355 sayılı toplantısını gerçekleştirmiştir. Kurul, incelediği 141 dosyanın 131’inin yasalara aykırı olduğunu tespit etmiş ve bir dosyanın geçici olarak durdurulmasına karar vermiştir. Yasalara aykırı bulunan dosyalara ek olarak, tüketici mağduriyetlerinin engellenmesi amacıyla 5 dosyada erişim engeli idari tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir.
SIFIR FAİZLE YANILTILDIK
“Tüketicilerin ekonomik tercihlerini ve menfaatlerini doğrudan etkileyen reklam ve ticari uygulamaların ele alındığı toplantıda; hazır giyim sektöründe yapılan indirimler, teknoloji sektöründe vaat edilen özelliklerin üründe bulunmaması veya bu niteliklerin Türkiye’de kullanılamamasına yönelik bilgilerin paylaşılmadığı tanıtımlar ile sıfır faiz vaadiyle yapılan yanıltıcı reklamalar öne çıktı.”
8 DOSYAYA 4.8 MİLYON LİRA CEZA
“Reklam Değerlendirme Kurulu tarafından yakından takip edilen indirim kampanyalarından biri de hazır giyim sektöründe yapılanlar arasında yer aldı. Yapılan denetimler sonucunda yasadışılık tespit edilen 8 dosya için toplamda 4.8 milyon TL idari para cezası kesilmesine karar verildi.”
“TÜKETİCİLER YANILTMAYA ÇALIŞILIYOR”
“Reklam Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat iddialarının ön planda olduğu bu dönemde yapılan indirimlere ilişkin denetimlerle, gerçeğe aykırı şekilde yüksek fiyatlar üzerinden sunulan indirimlerle tüketicilerin tercihlerinin etkilenmesine ve yanıltılmasına engel olmayı, gerçek olmayan indirim algısı oluşturulmasını ve tüketici iradesinin baskı altına alınmasını önlemeyi, aynı zamanda haksız rekabetin ekonomiye olumsuz etkilerini azaltmayı ve tüketicileri korumayı hedeflemektedir.”