Merkez Bankası’ndan ek tedbir sinyali

Merkez Bankası’nın Alacağı Ek Önlemlere İlişkin Sinyaller
Geçtiğimiz hafta doların 40, euronun ise 44 lira seviyelerine çıkarak rekor kırmasının ardından Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul) acil bir toplantı gerçekleştirmişti. Toplantıda, piyasalardaki gelişmeler ve alınması gereken tedbirler ele alınmıştı.
Kritik toplantının özet tutanakları kamuoyuna duyuruldu. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Son Dönemdeki Gelişmeler
1.Finansal piyasalardaki yüksek oynaklıkla birlikte Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 6 Mart’taki Kurul toplantısında olduğu seviyeden 38 baz puan yükselerek 20 Mart itibarıyla 296 baz puana yükseldi. Aynı dönemde, Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı 10,3 puan artarak yüzde 19’a, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise 4,0 puan artarak yüzde 21,5’e çıktı.
Piyasalara Yönelik Alınan Önlemler ve Para Politikası
2.Kurul, finansal piyasalardaki durumu değerlendirmek üzere acil bir toplantı düzenledi. Bu gelişmelerin enflasyon açısından oluşturabileceği riskler göz önünde bulundurularak, sıkı para politikasını destekleyici önlemler alındı.
3.Bu çerçevede, Kurul, Merkez Bankası’nın gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltme kararı aldı. Politika faizi olan bir haftalık repo ihale faiz oranı yüzde 42,5’te sabit tutulurken, Merkez Bankası’nın gecelik vadede borçlanma faiz oranı yüzde 41’de tutuldu.
4.Ayrıca, piyasalardaki oynaklığı kontrol altına almak amacıyla TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler alındı. Döviz piyasasının düzenli çalışması, döviz kurlarındaki dalgalanmaların önlenmesi ve döviz likiditesinin dengelemesi için Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlandı. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı para politikasını desteklemek amacıyla, 1 haftalık repo ihalelerine kısa bir süre ara verilirken, vadesi 91 güne kadar olan likidite senetleri ihraç edileceği açıklandı.
Ek Önlemler Mümkün Olabilir
5.Finansal piyasaların düzgün işlemesinin sağlanması için gerektiğinde ek önlemler alınacaktır.
6.Finansal varlık fiyatlarındaki dalgalanmanın azaltılmasına yönelik alınan tedbirlerin enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlaması hedefleniyor.
7.Merkez Bankası, fiyat istikrarını temel hedef olarak benimseyerek, mevcut tüm araçları etkin bir şekilde kullanmaya devam ed