Bu çiçeği koparmanın cezası servet değerinde

Çiçeği koparmak ciddi bir suçtur ve büyük bir zarara yol açabilir
Beydağları Sahil Milli Parkı’nda, sıcak havanın etkisiyle bölgeye özgü endemik bitki türleri şimdi kendini göstermeye başladı. Kemer’de sadece burada yetişen Kemer orkidesini görmek isteyenler, bölgeye turlar düzenliyorlar.
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, orkidelerin ve endemik bitkilerin yasadışı şekilde toplanmasının yasak olduğunu hatırlatarak, “Salep üretiminde kullanılan orkide türleri doğadan yasadışı yollarla alınıyor. Bu sadece bir ekonomik sorun değil, aynı zamanda ekolojik bir felakettir. Yapılan araştırmalar, dünyada sadece bu bölgede yetişen Kemer orkidesinin yumrularının yurtdışında satıldığını ortaya koydu. Bu durum, biyokaçakçılığın ne kadar büyük bir tehdit olduğunu gözler önüne seriyor” dedi.
Türkiye‘nın bitki çeşitliliği açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Deniz, “Ülkemizde yaklaşık 10 bin bitki türü bulunmaktadır. Bunların 3 bin 500’ü endemiktir. Sadece Antalya’da ise 700 endemik bitki türü mevcuttur. Bunlardan 250’si dünya genelinde sadece Antalya’da bulunmaktadır ve çevrede başka bir yerde yetişmemektedir. Bu genetik mirası korumazsak, bir daha geri getiremeyiz” şeklinde konuştu.
‘İzinsiz Bitki Sökmek Ciddi Para Cezalarıyla Sonuçlanabilir’
Biyokaçakçılığın sadece ticari amaçlarla yapılmadığını, aynı zamanda bazı kişilerin iyi niyetle dahi olsa doğadan bitki koparmasının büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten İsmail Gökhan Deniz, “Tehlike altındaki veya nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerinden bir parça almak, o türün geleceğini riske atar. Bu sebeple izinsiz bitki sökmek için uygulanan ceza 1 milyon TL’yi aşabilir. Örneğin, Kemer orkidesini koparmak cezası 557 bin 212 TL’ye kadar çıkabilir. Vatandaşlarımız bilmelidir ki; Bir bitkiyi topraktan alıp evlerinde veya bahçelerinde yetiştirmek isteyebilirler. Ancak o bitkiler doğal ortamlarından ayrıldıklarında hayatta kalmayı sürdüremezler. Topraktan aldıkları enerjiyle bir süre çiçek açabilirler ama türlerinin devamı için doğal ekosistemlerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, hiçbir endemik veya korunması gereken bitki doğal yaşam alanından alınmamalıdır” şeklinde konuştu.
‘Kaçak Bitki Toplayanları İlgili Birimlere Bildirin’
Biyokaçakçılığın Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde de büyük bir tehdit ol