Borsa İstanbul haftaya sürprizle başladı

Borsa İstanbul’un Haftaya Farklı Bir Başlangıcı Oldu
Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul beklenmedik bir şekilde dalgalı bir seyir izledi. Çarşamba günü başlayan düşüşler, perşembe ve cuma günleri de devam etti ve yatırımcılar bu süreçte hisse senetlerinde kayıplar yaşadı. BIST 100 endeksi cuma günü, %7,81’lik bir değer kaybı yaşayarak haftayı 9.044,64 puanla tamamladı.
Alınan Önlemler Birbiri Ardına Geldi
Para piyasalarının hareketli saatlerinin ardından çeşitli tedbirler alındı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul’da açığa satış işlemlerini 25 Nisan 2025 tarihine kadar yasaklarken, halka açık şirketlerin kendi hisse senetlerini geri alımını kolaylaştırdı. Ayrıca, kredili işlemlerde öz kaynak oranında da esneklik sağlandı.
Robotlara Karşı Özel Önlem
Borsa İstanbul, pay piyasasında emir/işlem oranını 5:1’den 3:1’e düşürdü. Ayrıca, emir/işlem oranı eşik değer aşım ücretini bugünden itibaren 0,25 TL’den 0,50 TL’ye çıkardı. Analistler, bu düzenlemenin özellikle algoritmik işlemleri etkileyebileceğini ve alım-satım aralığının daralabileceğine işaret etti.