62 milyarlık vergi borcu siliniyor mu? GİB iddialara yanıt verdi

62 milyarlık vergi borcu siliniyor mu? GİB iddialara yanıt verdi

62 Milyarlık Vergi Borcu Silinmek mi Üzerinden mi Atlatılmak İstendi? Gelir İdaresi Başkanlığından Açıklama

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bazı medya organlarında yer alan “şirketlerin vergi ödemelerinin ertelendiği” iddialarına karşı açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hiçbir şirketin vergi borcunun ertelenmediği veya taksitlendirilmediği belirtildi.

GİB’in resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, son zamanlarda bazı medya kuruluşlarında ve sosyal medyada dolaşan, şirketlerin vergi ödemelerinin ertelendiği yönünde yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı içerikli haberler ve paylaşımlar üzerine bilgilendirme yapıldı.

“Vergi Borçları Silinecek” Söylentileri Doğru Değil

Halka açık şirketlerin finansal tablolarından hareketle yapılan haber ve paylaşımlara atıfta bulunulan açıklamada, Türkiye’nin en büyük 10 zenginine ait bazı şirketlerin 18 milyar TL, borsada işlem gören 100 şirketin ise 62 milyar TL vergi borcunun ertelendiği yönünde kasıtlı yanıltıcı yorumların yapıldığı belirtildi. Buna ek olarak, bazı dev şirketlerin 2024 yılında hiç vergi ödemeyeceği şeklinde tamamen maksatlı açıklamalarla, Bakanlığın belirli vergi mükelleflerini korumakla suçlandığı ifade edildi. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bahsi geçen hiçbir şirketin vergi borcunun ertelenmediği veya taksitlendirilmediği vurgulandı. Söz konusu paylaşımlarda yer alan vergilerin ertelendiği iddiasına konu olan tutarların, Türkiye Muhasebe Standartları gereğince gelecek dönemlere yansıyan vergisel yükümlülükleri gösterdiği ve bu durumun vergi borçlarının ertelendiği anlamına gelmediği belirtildi.

“Sadece Bakiyelere Bakarak Yanıltıcı Sonuçlar Çıkarılmamalı”

Açıklamada, kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlerin Vergi Usul Kanunu’na göre defter tutma ve mali tablolarını hazırlama zorunluluğu olduğu vurgulandı. Ayrıca, bağımsız denetime tabi şirketlerin Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından belirlenen Türkiye Muhasebe Standartları’na uygun olarak mali tablolarını oluşturdukları ve Sermaye Piyasası Kanunu ile ilgili mevzuata göre kamuoyuna açıkladıkları ifade edildi.

İlgili standartlara göre mali tablolarda “ertelenmiş vergi borçları/ertelenmiş vergi varlıkları” adı altında iki hesap türünün yer aldığı ve bu hesaplarda gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerin ve hakların muhasebeleştirildiği belirtildi. Ayrıca, şirketlerin vergi borçlarının ertelendiği iddiasında bulunmak için yalnızca bakiyelere bakmanın yanıltıcı olduğu vurgulandı. Bu şekilde yapılan haber ve

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar